След големия успех на документалната фотоизложба "Българските чехи" в Прага, от днес вече експозицията има и нов дом - Държавна агенция "Архиви". Експозицията, която представя чешката следа в проектирането и изгледа на централни места в София ще бъде открита до 2 юни и ще бъде част от нощта на музеите.

Всеки ден стотици хора минават покрай Орлов мост, Лъвов мост и паметника на Левски в столицата. Емблематични места, които всъщност са проектирани от чехи - българските чехи. Именно на тях е посветена документалната изложба.

Дарина Билярска, държавен експерт от Централен държавен архив: "Това е нашият поклон към тези чешки интелектуалци, хора на духа, на словото, на четката, на перото, които са направили толкова много за изграждането на новоосвободената българска държава."

Д-р Константин Иречек, братята Прошек, Иван Мърквичка и археолозите - братята Шкорпил са само част от българските чехи, които се представят в изложбата.

Максим Минчев, генерален директор на БТА: "В днешните дни, когато цялa Европа, когато светът се раздира от всестранни противоречия, когато се говори за имигранти, когато езикът на омразата е по-голям от когато и да е, да се види че в крайна сметка, преди 100 години е имало спонтанни прояви на приятелство, спонтанни прояви на истински братска взаимопомощ."

Изложбата се представя паралелно и в Чехия.