НОВИНИ

Фотоизложба "ReForget Your Past" в галерия "Синтезис"

Имат ли фотографите свой ключ към миналото - в търсене на различни отговори днес беше открита изложбата "ReForget Your Past" в галерия "Синтезис". Фотографът Никола Михов е поканил 30 български и чуждестранни артисти да интерпретират неговата нашумяла фотокнига, която проследява съдбата на най-значимите паметници от времето на държавния социализъм.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:41, 18.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Въображение, свобода и чувство за хумор - така артисти от различни поколения четат миналото в тази изложба. Тук ще намерите само основа за размисъл, но преди да решим какво да правим с миналото, първо трябва добре да го познаваме заедно с неговите паметници.

Станислав Беловски - художник: Имам спомени, някои от тях съм посещавал, на някои от тях съм си играл, карал съм скейт на паметника "1300 години България" и интервенцията върху снимките дойде много естествено, много бързо.

Проектът е част от Sofia Art Book Fair. Някои са направили от книжното тяло колекция от хартиени самолетчета или цели макети в 3 измерения, други - каталог на световни марки, но всички тръгват от книгата на Никола Михов. Той се радва на свежия нов прочит, не приема единствено изчезването на паметници, което се случи наскоро с "1300 години България".

Никола Михов - фотограф: Едно безумие, с две думи. Нещо, което като се върнем назад във времето, след десетина години, ще изглежда по същия начин, както изглежда в момента премахването на мавзолея...

Една от авторките - Кремена Николова - дори измисля своя азбука, при това абсолютно неразбираема, освен може би за нея, за да интерпретира не просто снимките от първообраза на книгата, но и нейните текстове.

Никола Михов - фотограф: И това е препратка към нейния спомен за момента на промените, за дните около 10 ноември, когато техният учител идва и им казва - от днес аз вече не съм другар, аз съм господин и оттам нататък в главата на 10-годишната тогава артистка започва едно объркване, което дава отражение днес в този проект.

Всички работи тук разказват свои истории. Можете да ги преоткривате до 30 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин наблюдава руско-беларуски военни учения
Владимир Путин наблюдава руско-беларуски военни учения
Тръмп изрази увереност в шанса за постигане на мир между Израел и палестинците
Тръмп изрази увереност в шанса за постигане на мир между Израел и палестинците