Детска градина в Дупница намали наполовина разходите си за електроенергия след изграждането на фотоволтаична централа. Благодарение на 110 панела, монтирани на покрива на сградата, слънчевата енергия се използва за осветлението и всички електроуреди в детското заведение.

Дупница

Детска градина "Калина" е най-голямата в община Дупница. През последните 10 години в сградата, която е санирана, са подменени всички системи за отопление, водопровод и канализация. Преди два месеца е заработила и фотоволтаичната централа, а сметките за ток паднали няколко пъти.

Райна Хаджийска, директор на ДГ "Калина": За юли вече фактурата беше 200 лв, май месец фактурата ни беше 700 лв. Горе долу май и юли са еднакви като потребление в детската градина, така че ефектът е голям.

Централата, произвеждаща електроенергия от слънцето има и възпитателен характер за децата в градината.

Райна Хаджийска, директор на ДГ "Калина: Да са наясно с това, че като едни бъдещи граждани на страната и на света, трябва да пестят природен ресурс и ние използваме всеки удобен момент да им кажем за наща централа, за нашия ток.
Десислава Иванова, експерт към община Дупница: За тях е интересно да научат че сградата им се отоплява от слънцето, че по този начин те опазват природата, че се намаляват вредните емисии във въздуха и колкото и малки да са, те разбират, че благодарение на условията, които са им създадени ще могат да дишат и по-чист въздух.

Със спестените средства от разходите за електроенергия от детската градина обмислят да реализират нов проект за изграждане на плувен басейн.