НОВИНИ

Франк-Валтер Щайнмайер е новият германски президент

Доскорошният външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за прeзидент. Гласуването стана в специално конституционно събрание, в което освен депутати имаше и известни фигури, като например треньорът на националния отбор по футбол Йоахим Льов. Ади: Всъщност изборът е чиста формалност, защото още преди месеци управляващите се споразумяха да подкрепят кандидата на социалдемократите. Предава Емилиян Лилов от Дойче веле.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов от "Дойче веле"
15:32, 12.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Освен шеф на германската дипломация, в своята почти 20-годишна политическа кариера Щайнмайер е заемал и редица други важни постове, включително шеф на фракция в Бундестага и вътрешен министър. Безспорно той притежава необходимите качества за един федерален президент: Щайнмайер се ползва с добро име не само в Германия, но и в чужбина, притежава дипломатически опит и многократно е доказвал, че умее да запази хладнокръвие в кризисни моменти.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Благодаря ви от сърце за насърчението, което ми даде вашият вот за най-високия пост в тази страна.

В допитване, направено към края на мандата му като външен министър, 76% от анкетираните посочват, че са доволни от неговата работа.

През 2010 година не политикът, а човекът Щайнмайер попадна във фокуса на общественото внимание - тогава той временно прекрати политическите си изяви, за да дари един бъбрек на тежко болната си съпруга. Тази негова постъпка му донесе високо признание и уважение в обществото.

По конституция германският президент има главно представителни функции - той не управлява, а обединява и представлява страната навън. Сред малкото му политически правомощия е да подписва международни договори, да връща закони и формално да връчва мандата на бъдещия канцлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да оцелееш и да победиш самотата
Как да оцелееш и да победиш самотата
133-ото издание на карнавала в Ница(СНИМКИ)
133-ото издание на карнавала в Ница(СНИМКИ)