НОВИНИ

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на Германия

В сряда Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва пред Бундестага като 12-ти президент на Федерална република Германия, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.

франк валтер щайнмайер положи клетва президент германия
bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 22.03.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

След това Щайнмайер ще изложи за първи път основните точки от програмата на петгодишния си мандат, а Йоахим Гаук ще направи и последното си обръщение към депутатите в парламента в качеството си на държавен глава на Германия.

След избирането му на 12 февруари Щайнмайер призова за смелост и запазване на свободата и демокрацията в Европа. Несигурността и тревогите на гражданите трябва да се вземат на сериозно, подчерта 61-годишният политик.
По обед е планирано Щайнмайер да бъде приветстван с военни почести в парка на двореца Белвю – официалната резиденция на президентската власт в Германия. Там ще присъства и военният министър на Берлин Урсула фон дер Лайен.

Щайнмайер встъпи официално в длъжност още в неделя, 19 февруари. В двореца Белвю той привлече със себе си редица експерти от външното министерство, което ръководеше преди поемането на президентския пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спането на отворен прозорец предпазва от диабет и затлъстяване
Спането на отворен прозорец предпазва от диабет и затлъстяване
Във Варна издават по-бързо лични карти преди изборите
Във Варна издават по-бързо лични карти преди изборите