В германския град Франкфурт не крият нетърпението и специалните си очаквания от Брекзит. Франкфурт е финансовата столица на Германия, домакин на Европейската централна банка. Значително по-малък е от Лондон, но Франкфурт се надява да се превърне в алтернатива за банковия свят.

Във Франкфурт сега работят 70 хиляди банкови служители, но скоро редиците им могат да нараснат значително. Когато Великобритания излезе от евросъюза, банките ще имат нужда да стъпят на негова територия и ще преместят част от персонала си.

Хубертус Ват, изп. директор на Frankfurt Main Finance: Вече мнозина имат в чекмеджетата си готови планове да предислоцират някои от отделите си тук. Защо във Франкфурт? Защото структурата му е подобна на лондонската. 75 процента от банките тук са международни.

Прогнозите са в града да дойдат между 10 и 20 хиляди души от лондонския банково-финансов сектор. Затова не е чудно, че кипи бурно строителство, особено на небостъргачи с луксозни апартаменти.

Петер Кунц, консултант по недвижими имоти: Ние имаме над един милион квадратни метра свободни офис площи. Франкфурт е компактен град. Тук е Европейската централна банка.

Франкфурт е с население само 700 хиляди. От центъра до международното летище се пътува 15 минути. Може да изглежда по-скучен от мегаполиса Лондон, но по качество на живот го изпреварва - в класацията на Мърсър за тази година е на седмо място, а британската столица на 39-то.

Патрик Кюстер: Можем да надминем Лондон. Търговията в евро ще се премести тук и ще станем по-важни.

Славното бъдеще няма да се случи веднага, предупреждават експерти. Предстоят две години на несигурност и промени, и банките най-вероятно ще изчакат нещата да се уталожат и ситуацията да се изясни.