НОВИНИ

Франкфурт се надява да стане икономическата столица на Европа

Централите на почти всички големи банки все още се намират в Лондон, но в бъдеще те едва ли ще се задържат там. Дали Франкфурт няма да стане новият град на парите в Европа? Анализ на Бистра Узунова от Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Бистра Узунова, Дойче Веле
19:04, 11.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Куфарите още не са опаковани, но някои вероятно се готвят за пренасяне. Във всеки случай банкерите от Голдман Сакс вече проиграха 440 милиона евро. Явно са били напълно убедени, че Великобритания ще остане в общността, защото вложиха тези милиони за строеж на новата си европейска централа именно в Лондон. След решението за Брекзит обаче не е ясно колко от техните близо 7 хиляди работни места наистина ще се прехвърлят в новата сграда.

Франкфурт отдавна се готви да извлече ползи от британското решение. Непосредствено след референдума стартира нов уеб сайт, който на английски рекламира възможностите на града край Майн. Предимствата на Франкфурт пред останалите кандидати за мястото на Лондон всъщност не са малко. Във града се намира например централата на ЕЦБ, както и някои важни органи за финансов надзор, а Франкфуртската борса има отлични позиции сред световните борси. Проблемът е в това, че лондонските банкери не харесват особено Франкфурт. „Файненшъл Таймс" например нарича града „провинциален", а Ню Йорк Таймс" го обявява за „прекалено скучен". И, което е още по-важно, от гледна точка на глобалния финансов бизнес, Франкфурт е относително незначителен. Градът заема едва 14-то място в последната класация на най-важните финансови центрове в света, която се води от Лондон. Много от американските финансови концерни предпочитат например Дъблин поради липсата на езикова бариера. Освен това големите чуждестранни банки са предпазливи по отношение на Франкфурт, защото се знае, че работната ръка в Германия има значителни права, защитаващи я от уволнение.

;

Повечето експерти всъщност са на мнение, че състезанието за наследник на Лондон няма да завърши с един-единствен победител. Банките вероятно ще насочат различни части от бизнеса си към различни места - към Франкфурт, Варшава, Дъблин, Люксембург и Париж - с други думи "нов Лондон" просто няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвижда се увеличаване на броя на младшите полицейски инспектори
Предвижда се увеличаване на броя на младшите полицейски инспектори
Соломон Паси: Идеята за демилитаризиране на Черно море се лансира за първи път
Соломон Паси: Идеята за демилитаризиране на Черно море се лансира за първи път