40-годишният изобретател Франки Запата прелетя над Ламанша с раница с керосин на гърба. Известният като Летящия човек французин е разработвал своята платформа в продължение на 3 години и по-рано този месец направи неуспешен опит, но този път успя.

Кадър, като от филм за супергерои - "Летящият човек" се издига на 20 метра над земята в Сангат, Франция и предприема рисковано начинание - ще направи опит да прелети над Ламанша. "Въоръжен" е само със своя ховърборд - летяща платформа, захранвана с керосин, който съхранява в раницата си.

24 минути и 35 километра по-късно той успешно каца на британска земя.

Това е Франки Запата - 40-годишен френски изобретател. Черпи вдъхновение от първия френски летец, който преди повече от век успешно прелита над протока. В продължение на 3 години Запата работи върху създаването на своя ховърборд. Платформата има пет реактивни двигателя, може да се издига на височина от над 3 км и да развива скорост от близо 200 км/ч.

Преди седмица направи неуспешен опит да прелети над Ламанша, но падна в британски води, след като не успя да кацне върху платформа, където трябваше да презареди с гориво. Днес платформата беше по-голяма, а Летящият човек влезе в историята.

Франки Запата, изобретател: Мечтите ми се сбъднаха. Наистина се постарах и беше много трудно. Знаете - преди седмица паднах по време на полета и никой не вярваше, че сега ще успея.

Французинът отдавна е в полезрението на френските медии. Със своето изобретение участва и в популярно шоу за таланти. Запата беше поканен да участва и в празненствата за Деня на Бастилията, а за създаването на ховърборда, френската армия му отпуска 1.3 млн. евро.

© БГНЕС
Френският изобретател Франки Запата направи неуспешен опит да преплува Ламанша

Френският изобретател Франки Запата направи неуспешен опит да преплува Ламанша

Френският изобретател Франки Запата се опита да прелети над Ламанша със самоделния си "флайборд", но по средата на маршрута падна във водата в опит да...