НОВИНИ

Франки Запата прелетя успешно над Ламанша

40-годишният изобретател Франки Запата прелетя над Ламанша с раница с керосин на гърба. Известният като Летящия човек французин е разработвал своята платформа в продължение на 3 години и по-рано този месец направи неуспешен опит, но този път успя.

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 04.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Кадър, като от филм за супергерои - "Летящият човек" се издига на 20 метра над земята в Сангат, Франция и предприема рисковано начинание - ще направи опит да прелети над Ламанша. "Въоръжен" е само със своя ховърборд - летяща платформа, захранвана с керосин, който съхранява в раницата си.

24 минути и 35 километра по-късно той успешно каца на британска земя.

Това е Франки Запата - 40-годишен френски изобретател. Черпи вдъхновение от първия френски летец, който преди повече от век успешно прелита над протока. В продължение на 3 години Запата работи върху създаването на своя ховърборд. Платформата има пет реактивни двигателя, може да се издига на височина от над 3 км и да развива скорост от близо 200 км/ч.

Преди седмица направи неуспешен опит да прелети над Ламанша, но падна в британски води, след като не успя да кацне върху платформа, където трябваше да презареди с гориво. Днес платформата беше по-голяма, а Летящият човек влезе в историята.

Франки Запата, изобретател: Мечтите ми се сбъднаха. Наистина се постарах и беше много трудно. Знаете - преди седмица паднах по време на полета и никой не вярваше, че сега ще успея.

Французинът отдавна е в полезрението на френските медии. Със своето изобретение участва и в популярно шоу за таланти. Запата беше поканен да участва и в празненствата за Деня на Бастилията, а за създаването на ховърборда, френската армия му отпуска 1.3 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов поднесе съболезнования на Тръмп за жертвите на стрелбата в Ел Пасо
Борисов поднесе съболезнования на Тръмп за жертвите на стрелбата в Ел Пасо
Жители на Алфатар превърнаха спирките на градския транспорт в атракция
Жители на Алфатар превърнаха спирките на градския транспорт в атракция