НОВИНИ

Франс прес: Българите си избраха президент русофил

Българите избраха днес с голямо мнозинство президент русофил, социалиста Румен Радев, с което накараха министър-председателя консерватор Бойко Борисов да обяви, че ще подаде оставка, с риск това да доведе до нов период на несигурност за тяхната страна, съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
00:00, 14.11.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
франс прес българите избраха президент русофил

Бившият пилот и шеф на военновъздушните сили има конформна преднина от близо 60 процента от подадените гласове срещу малко над 35 процента за опонентката му, подкрепяна от Борисов. Това показват резултати от паралелното преброяване на гласовете, публикувани от две социологически агенции.

Избирането на Радев е болезнен неуспех за председателя на правителството, който веднага обяви, че ще подаде оставка, както предупреди избирателите си преди изборите. Неговият мандат трябваше да продължи до 2018 г.

Радев изрази удовлетворение, че е спечелил срещу "апатията и страха". Безпартиен, но подкрепян от социалистите, Радев заяви, че е за премахване на европейските санкции срещу Русия. Като новак в политиката той поднесе изненада още на първия тур и изпревари опонентката си Цецка Цачева, която е критикувана заради липса на харизма и която понесе на свой гръб последиците от разочарованието на избирателите от мнозинството в парламента, отбеляза АФП.

Оттеглянето на Борисов ще доведе до предсрочни избори и период на несигурност за най-бедната страна в ЕС, допълни агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Независимият кандидат Десислава Иванчева води за кмет на район Младост
Независимият кандидат Десислава Иванчева води за кмет на район "Младост"
Засега няма ясни резултати от балотажа за кмет на Младост
Засега няма ясни резултати от балотажа за кмет на Младост