Още един кандидат да наследи Жан-Клод Юнкер. Първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви желанието си да бъде водещ кандидат на Партията на европейските социалисти на евроизборите догодина. Във вътрешнопартийната надпревара той ще трябва да се състезава с колегата си еврокомисар от Словакия Марош Шефчович, който миналия месец също обяви, че иска да бъде водещ кандидат на ПЕС и да наследи Юнкер. Още подробности от Десислава Апостолова.

В любимото си кафене в родния си град Херлен и с музиката на Брус Спрингстийн холандецът Франс Тимерманс заяви, че иска да бъде водещ кандидат на Партията на европейските социалисти. За да стане това възможно, той трябва да бъде избран за евродепутат в следващия ЕП. Затова Тимерманс ще оглави листата на холандската Партия на труда, която в момента е в опозиция в страната, а в Европарламента разполага с две места.

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК: Бих искал през следващия мандат да бъда председател на Европейската комисия. За да стане това, бих искал да бъда водещият кандидат на социалдемократите в Европа. Надявам се да получа подкрепата на всички социалдемократически партии в Европа. Заедно ще направим една хубава и оптимистична кампания.

В ПЕС членуват 33 леви партии от Европа. Франс Тимерманс до сега е получил подкрепата на 10 от тях, а Марош Шевчович на 9. Все още не ясно кого ще подкрепят българските социалисти.

Кандидатът на ПЕС за наследник на Юнкер ще стане ясен в началото на декември.

Тимерманс: Върховенството на закона навсякъде в ЕС не е въпрос на избор

Тимерманс: Върховенството на закона навсякъде в ЕС не е въпрос на избор

Върховенството на закона навсякъде в ЕС не е по избор, заяви днес пред ЕП в Страсбург заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.