НОВИНИ

Франсоа Фийон е кандидат за президент на френската десница

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е кандидатът на дясноцентристите във Франция за президентския пост догодина. Фийон надделя на балотаж над съперника си Ален Жюпе със 67 процента от гласовете. С какво спечели някогашният министър-председател от времето на Саркози вижте в материала на Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:33, 28.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
По света

95 процента от градчето Сабле сюр Сарт са гласували за Франсоа Фийон. Това не е изненада, Фийон е бил кмет тук цели 18 години. С жена си Пенелоп и петте им деца имат къща в района. Оттук бившият премиер обяви, че ще се бори за президентския пост миналия август.

"Горда съм, много съм горда", радва се французойка.

"Той е обратното на политиците, които идват от големите школи, той се е изградил на място", споделя избирател.

Във вечерта на победата всички са в бар с име "Елисейски дворец".

На 250 километра от Сабле, в Париж, където е депутат,изненадващият печеливш благодари на всички.

Франсоа Фийон, кандидат за президент на френската десница: "От три години определям пътя си, вслушвайки се в гласа на французите, с моя проект, с моите ценности и постепенно усетих вълната, която разби всички предварително написани сценарии."

Роден на 4 марат 54 та в Ман, Фийон е на път да празнува в истинския Елисейски дворец с икономическа програма, която противниците му наричат брутална. Фийон предлага съкращаване на 500 000 държавни служители, увеличаване на работната седмица от 35 на 39 часа още от догодина и допълнителни приходи от 16 милиарда евро от ДДС.

Шериф Диало, симпатизант на Фийон: "Програмата на Фийон е радикална, но е необходима, за да се въведе ред в страната."

Фийон изненада и с позицията си за Русия. Той иска сближаване с Москва и отмяна на санкциите срещу нея. Фийон не одобрява окупацията на Крим, но смята че въпросът трябва да се реши чрез преки преговори между Русия и Украйна. Френският консерватор е за диалог с Кремъл по сирийския въпрос. Двамата с Путин се познават добре и са на "ти" в периода, когато са премиери от 2008 до 2012 година.

За чужденците във Франция, евентуалният френски президент иска изпълнение на ясни критерии преди да бъдат натурализирани, както и годишна квота за прием, определен с вот в парламента. Допитвания до общественото мнение предричат лесна победа на 62-годишния Фийон на президентските избори догодина, както над съперника му от Социалистическата партия, така и над крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар унищожи бунгала в рибарско селище край Варна
Пожар унищожи бунгала в рибарско селище край Варна
Съдът е освободил от принудително лечение психичноболния от Горна Баня
Съдът е освободил от принудително лечение психичноболния от Горна Баня