НОВИНИ

Франсоа Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале

Френският президент Франсоа Оланд, който посети вчера Кале за първи път, заяви, че огромният мигрантски лагер край града, известен като "Джунглата", където живеят между 7000 и 10 000 души, трябва да бъде премахнат.

bnt avatar logo
от БТА
11:51, 26.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
франсоа оланд обеща премахне мигрантския лагер кале

Френските власти няма да се задоволят с половинчати мерки, даде да се разбере Оланд и призова британското правителство да свърши своята част от работата. Голяма част от мигрантите, пристигнали от Сирия, Еритрея или Судан, искат да стигнат до Великобритания. "Това, че Великобритания е взела суверенно решение, не я освобождава от задълженията ѝ спрямо Франция", подчерта той, намеквайки за Брекзита и за двустранния договор "Льо Туке", с които британският граничен контрол се измести в Кале.

В момента френската десница избира кандидата си на президентските избори догодина и използва темата за имиграцията, отправяйки множество нападки срещу политиката на социалистическото правителство на Оланд. Президентът дълго време избягваше деликатната тема за бежанците, но през последните дни се зае с проблема. В събота Оланд посети бежански център в Централна Франция.

Също като десния си опонент Никола Саркози, който направи визита в Кале миналата седмица, и Оланд не отиде в самия лагер "Джунглата". Хуманитарната ситуация в пренаселения лагер се влоши силно, а обитателите му все по-усилено се опитват да достигнат Великобритания въпреки опасностите. 12 мигранти загинаха в района от началото на годината. Петима от тях бяха блъснати от превозни средства в близост до пристанището.

Френското правителство вече обеща да премахне "Джунглата" преди началото на зимата и да разпредели обитателите на лагера в приемни центрове в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Дупница отпуска пари за “ин витро”
Община Дупница отпуска пари за “ин витро”
Социални помощи за близо 22 хиляди семейства във Варна
Социални помощи за близо 22 хиляди семейства във Варна