Папа Франциск стана първият понтифекс, посетил англиканска църква в Рим, предаде Асошиейтед прес. Папата и англиканският епископ Робърт Инес днес следобед се помолиха рамо до рамо в църквата "Вси светии" в центъра на Рим.

© БТА / AP Photo / Gregorio Borgia

Епископът приветства главата на Римокатолическата църква за солидарността му с бежанците и мигрантите.

Англиканската църква се отделя от Рим през 1534 година, когато папството отказва да анулира брака на английския крал Хенри Осми. Двете църкви обаче полагат усилия за сближаване въпреки препятствията.

В проповед папа Франциск призна, че англиканството и католицизмът през последните векове са "гледали един на друг с подозрение и враждебност". Той насърчи двете вероизповедания да се освободят от предразсъдъците на миналото. Избегна обаче да засегне значителните теологически различия между църквите, включително англиканската практика да се ръкополагат за свещеници жени, а епископи открито да признават хомосексуална ориентация.

Папата заяви също, че би искал да пътува до Южен Судан заедно с водача на Англиканската църква, за да привлече внимание към страданията на хората, засегнати от гражданска война и глад, допълва Ройтерс.