НОВИНИ

Франция: Абдеслам мълчи на разпит за 13 ноември

Няма резултат от разпита на джихадиста Салах Абдеслам в Париж. Единственият жив предполагаем организатор на атентатите от 13 ноември отново отказа да говори пред френски съдия. А полицията в страната е изправена пред поредното предизвикателство, свързано с евентуален атентат. Властите издирват жена, свързана с откритите газови бутилки в кола, в центъра на Париж.

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 08.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Строго охраняваният Салах Абдеслам беше отведен призори на разпит пред съдия следовател. 26-годишният Абдеслам е ключовият заподозрян за атентатите от 13 ноември и единственият оцелял от издирваните.

За трети пореден път той отказа да отговаря на въпроси на разследващ.

Франк Бертон, адвокат на Абдеслам: Той упражни правото си да мълчи по време на разпита, който продължи час и половина. Съдията ще продължи разследването. Не сме изгубили надежда Абдеслам да проговори, самият той беше изявил желание да се яви пред френски съдия, добави защитникът. Смята се, че роденият в Брюксел заподозрян е откарал тримата камикадзета, които се взривиха край Стад дьо Франс. Той беше прехвърлен от Белгия във Франция на 27 април и сега е денонощно наблюдаван с камери в килията си.

Френската полиция установява дали е имало опит за атентат, близо до Нотр Дам, след като там беше открита изоставена кола с газови бутилки. Задържани са две двойки и се издирва 19 годишната дъщеря на собственика на колата. Тя е радикализирана и известна на службите с желанието си да замине за Сирия. Младата жена е картотекирана с прочутия вече фиш ЕС за издирвани заподозрени във връзка със сигурността на държавата.

В момент, когато е критикуван по въпроса за сигурността, президентът на Франция даде ясен знак, че отново ще се кандидатира.

Франсоа Оланд, президент на Франция: Няма да позволя образът на Франция,блясъкът на Франция, влиянието на Франция да се влошат през следващите месеци и години.

Оланд заяви, че законодателна забрана на носенето на бански бурка няма да има и обвини десните си опоненти, че искат да ликвидират социалния модел във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободни места в Софийския университет и след третото класиране
Свободни места в Софийския университет и след третото класиране
Дарение за библиотеката в Русе
Дарение за библиотеката в Русе