НОВИНИ

Франция арестува трафиканти, вкарвали мигранти във Великобритания с яхти

Във Франция са арестувани петима контрабандисти, обвинени, че са взели под наем най-малко 20 яхти, за да превозват във Великобритания нелегални мигранти. Бандата е вземала от всеки пътник по 5500 британски лири, за да го достави на острова, пише британският в. "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:35, 19.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
франция арестува трафиканти вкарвали мигранти великобритания яхти

Престъпниците са били следени от септември 2014 г. Накрая при специална операция са задържани двама капитани и още трима заподозрени, както и седем украинци, надявали се да започнат нов живот в Обединеното кралство, пише изданието, цитирано от Би Би Си.

Яхтата минала през италиански, испански и британски води, после акостирала във Франция, където били извършени арестите. Украинците, скрити на борда, са били експулсирани от френската държава, без да им се повдигат обвинения.

Албанецът Едмонд Рапи, стоял в началото на престъпната верига, е осъден на седем години лишаване от свобода и голяма глоба, но задочно. В момента той е обявен за международно издирване. Нелегалният превоз на мигранти през Ламанша се контролира от албански групировки, посочва "Дейли мейл".

Засилената от известно време охрана в пристанища като Кале и в близост до тунела под Ламанша прави все по-трудни опитите на мигранти да се промъкнат във влаковете и камионите, пътуващи за Великобритания. Онези, които имат пари, плащат, за да бъдат превозени с катери, яхти и рибарски лодки. Става дума главно за икономически мигранти от Албания, Виетнам и Украйна. Има впрочем и семейства с доходи около средните, които бягат от войни и конфликти, например от Сирия, пише вестникът.

През декември 13 френски рибари получиха до пет години затвор за превозване на 130 албанци, оставяни от тях в течение на три години по затънтени плажове в британските графства Дорсет, Девън и Корнуол, напомня изданието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделски производители излизат на протест срещу еднодневните трудови договори
Земеделски производители излизат на протест срещу еднодневните трудови договори
Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)
Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)