Министрите по европейски въпросите на страните от ЕС трябваше днес в Люксембург да дадат зелена светлина за началото на преговорния процес с двете балкански държави. Париж обаче беше категорично против. Други държави като Холандия и Дания настояваха разделянето на двете държави и започването на преговори само със Северна Македония. Разочарованието в Скопие и Тирана е голямо.

Амели дьо Монтшален, министър по европейските въпроси на Франция: "Европа трябва да реформира преговорите в подхода си към разширяването. Всички тези глави, които се отварят и затварят безкрайно не съответстват на положението на гражданите в тези страни. Има много страни, които преговаряха за присъединяване,видяхме че имигрантският наплив продължава.Колко време преговаряха Румъния, България, Хърватия? Първо става въпрос за процес. Дали той е ефикасен - според нас не".
Стив Блок - външен министър на Нидерландия: "Що се отнася за Северна Македония, тя е направила много важни стъпки, но трябва да приеме още един закон - този за обществения прокурор и едва тогава според нас може да започнат преговори за присъединяване. Що се отнася за Албания - тя също е приела определени мерки, но според Нидерландия те не са достатъчни, за да започнем преговори за членство".