НОВИНИ

Франция е изнесла шампанско за 2,8 милиарда евро през 2017 година

САЩ, Великобритания и Япония са първите три пазара за износа на френско шампанско, чиито продажби през 2017 година са достигнали рекордните 4,9 милиарда евро оборот. Това обяви днес Комитетът Шампан в комюнике, цитирано от АФП. "Тези резултати се дължат на увеличения износ, който е осигурил 2,8 милиарда евро или с 6,6 на сто повече спрямо 2016 година", се уточнява в комюникето.

bnt avatar logo
от БТА
16:20, 18.03.2018
Чете се за: 00:28 мин.
Още
франция изнесла шампанско милиарда евро 2017 година

Името на виното шампанско, което има контролирано наименование за произход, идва от североизточния френския район Шампан.

САЩ запазват лидерското място на пазарите за износ по стойност с общи продажби от 586 милиона евро миналата година. Те изпреварват Великобритания, чийто пазар продължава да страда от последиците от Брекзита и отчита свиване с 11 на сто по обем на вноса.

За сметка на това Япония бележи увеличение и в стойностно изражение - плюс 21,3 на сто и по обем - плюс 17,6 на сто.

Китай, Хонконг и Тайван са новите силни пазари за френското шампанско. Резултатите на пазара на Южна Корея също са забележителни с плюс 39,5 на сто по обем с продажби, които за първи път превишават символичния праг от 1 милион бутилки.

През 2017 година общите продажби на шампанско са достигнали 307,3 милиона бутилки или с 0,4 на сто повече спрямо предходната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с трафика в Румъния заради валежи от сняг и леден дъжд
Проблеми с трафика в Румъния заради валежи от сняг и леден дъжд
Жерар Депардийо гласува за президент на Русия в Париж
Жерар Депардийо гласува за президент на Русия в Париж