Лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания осъдиха в обща декларация отравянето на Сергей Скрипал с невропаралитично вещество и обвиниха за това Русия.

Подчертава се, че това е първото използване на невропаралитично бойно вещество в Европа след Втората световна война и атака срещу суверенитета на Великобритания. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че Лондон може да разчита на съюзниците от пакта.

Засега не е поискано активирането на член пети от Вашингтонския договор.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания
Борис Джонсън, външен министър на Великобритания © БТА

От Москва съобщиха, че ще вземат бързо ответни мерки, след като британският премиер Тереза Мей нареди да бъдат експулсирани 23-а руски дипломати. Ще бъдат експулсирани британски дипломати, каза външният министър Сергей Лавров. Изявленията показват, че конфликтът се задълбочава.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания: У хората няма съмнение, че това е знаков акт на руската държава. Умишлено използване на „новичок“ - невропаралитично вещество, разработено от Русия, за да накажат руски изменник, за какъвто го смятат, дни преди избирането на Владимир Путин.
Сергей Лавров, външен министър на Русия: Относно мотивите на нашите британски колеги, няма да ги съдя, но мисля, че мотивите са нечистоплътни. Ако бяха чистоплътни, щяха да отговорят на въпросите, които зададохме, и да следват процедурите от Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Лондон поиска независим анализ на веществото, отровило Скрипал

Лондон поиска независим анализ на веществото, отровило Скрипал

Лондон е поискал от Организацията за забрана на химическите оръжия да извърши независим анализ на нервнопаралитичното вещество, което е било използван...