Френски съд глоби наложи рекордна глоба от 4 милиона евро на американския онлайн магазин "Амазон" за несправедливи условия за доставки към малки и средни компании.


© БГНЕС

"Това е рекордна глоба" по иск, включващ злоупотреби с търговски клаузи, заяви пред агенция Франс прес в сряда Луи Танги, директор на DGCCRF, контролният орган във Франция за защита на потребителите и борба с измамите.

Агенцията заведе иска през 2017 г. след двугодишно разследване на платформи на трети страни за доставчици, при което беше открито, че налице са няколко клаузи, потенциално несправедливи спрямо 10 000 малки и средни френски компании, продаващи на "Амазон".

Taнги заяви, че "Амазон" е единственият онлайн доставчик, който отказа да промени условията си за употреба след разследването.

Въпреки очевидните предимства за компаниите, които използват Amazon, каза Taнги, "асиметричният баланс на силата" не трябва да принуждава продавачите да приемат нелоялни условия на употреба.

В своето решение съдът намери оспорваните клаузи за „явно небалансирани“ и разпореди на "Амазон" да ги промени до шест месеца.

Онлайн пазарите като "Амазон" са благодат за малките и средни френски фирми, по-специално за намирането на нови експортни пазари, като общите им продажби в чужбина се повишиха до 350 милиона евро през миналата година, сочат данни на DGCCRF.