НОВИНИ

Франция и Германия застават зад проекти за нов европейски изтребител и боен дрон

Решението дойде в седмицата, когато канцлерът Меркел и президентът Макрон посетиха Вашингтон. Домакинът Доналд Тръмп настоява за увеличаване на разходите за отбрана на страните от НАТО до заложените 2 процента от БВП.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:46, 27.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Нов самолет за морско патрулиране и разузнаване, въздушно-транспортна машина и изтребител, който да замени Юрофайтър и Рафал, които са на въоръжение в Германия и Франция. Под тези планове край прототипа на Юродрон сложиха подписите си министрите на отбраната на двете страни. Изтребителят от ново поколение ще полети към 2040 година, засега няма име, знае се само, че ще носи ракети въздух-въздух и въздух-земя.

Юрсула фон дер Лайен - министър на отбраната на Германия: Днес виждаме на пистата един до друг Юрофайтър и Рафал. Занапред ще има един самолет за двете държави, а при желание може към нас да се присъединят и други партньори.

Бъдещият Юродрон от клас "средна височина и голям радиус на действие" ще бъде разработен заедно с Италия и Испания. Представеният прототип е общо дело на компании от Франция, Германия и Италия.

По всеки от представените проекти ще има една водеща държава. Независимо от броя на участниците ще има еднакъв дизайн, едни и същи изисквания, без национални спецификации. Така Урсула фон дер Лайен отговори как ще се избегнат грешките от миналото при досегашните паневропейски оръжейни проекти.

Флоранс Парли - министър на отбраната на Франция: Този етап показва, че можем да се обединим около по-големи проекти, които доказват че Европа не е сбор от средно-силни държави, че Европа може да вземе съдбата си в собствените си ръце и да изгради силна и автономна отбрана.

Тази седмица Бундесверът публикува списък на нуждите си на стойност 450 милиона евро на фона на засилващи се критики за застаряващо въоръжение и невъзможност за изпълнение на задълженията по НАТО в Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Има социално напрежение
Крум Зарков: Има социално напрежение
Историческата среща между двете Кореи: Има ли надежда за траен мир?
Историческата среща между двете Кореи: Има ли надежда за траен мир?