НОВИНИ

Франция и Холандия призоваха Лондон към напредък в преговорите й с ЕС по Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон и холандският премиер Марк Рюте призоваха Великобритания да постигне напредък в преговорите си с ЕС по Брекзита, по-специално по сумата, която Лондон ще трябва да плати при излизането си от съюза, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:30, 31.08.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
франция холандия призоваха лондон напредък преговорите брекзит
"Има само един мандат - този на основните насоки, договорени между 27-те, тоест процедура на два етапа. И едва когато бъде установен достатъчен напредък от (главния преговарящ на ЕС Мишел) Барние, ще може да се пристъпи към следващите етапи", заяви Макрон в съвместно изявление с Рюте.

"Много внимателно защитаваме интересите на ЕС в този контекст", добави Макрон.

Днес завърши третият кръг преговори между Великобритания и ЕС без съществен пробив, главно заради разногласията по плащането на "сметката на Брекзита".

"Обезпокоени сме от темпото на преговорите", заяви Рюте и изтъкна, че "времето тече". Раздялата между Великобритания и ЕС е насрочена за 29 март 2019 г. в полунощ.

"Не можем да говорим за бъдещето, докато не сме постигнали достатъчен напредък", добави холандският премиер.

"На Европейския съвет през октомври ще преценим дали е постигнат достатъчен напредък, но засега това за жалост не се е случило. Призоваваме Великобритания и правителството ѝ към напредък", добави Рюте.

Други основни теми в преговорите освен сумата, която Лондон да плати за излизането си от ЕС, са правата на гражданите на ЕС във Великобритания и статутът на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Сърбия на четвъртфиналите на Евроволей
България загуби от Сърбия на четвъртфиналите на Евроволей
САЩ изпращат нови войски в Афганистан, обяви министърът на отбраната
САЩ изпращат нови войски в Афганистан, обяви министърът на отбраната