Стотици милиони евро вече са обещани за възстановяването на парижката катедрала „Нотр Дам“ след опустошителния пожар, причинил частично срутване на 850-годишния храм. Борбата с огъня продължи 15 часа. Френските пожарникари успяха да спасят каменната конструкция на катедралата, включително двете ѝ кули. Екип от 50 специалисти участват в разследването.Властите посочват текущата реставрация, която беше в ход в „Норт Дам“ като причина за пожара.

12 часа огнеборците на Париж потушаваха пламъците, които погълнаха покрива, кулата-стрела и многовековната дървена конструкция на „Нотр Дам“ пред безпомощните погледи на парижаните. Операцията е била извънредно трудна и деликатна, както обясни говорител на пожарната, но сградата оцеля. Всеобщо е облекчението от новините, че голяма част от реликвите и ценните предмети на изкуството са спасени. Парижаните ще могат да се поклонят пред оцелелия трънен венец и занапред да се радват на пъстрите розетки, оцелял, макар и увреден е Големият орган с 8000 тръби, който ще бъде разглобен и изнесен, а Лувърът ще приюти за реставрация пострадалите от пушека картини.

© БГНЕС
Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам"

Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам"

Според прокурора на Париж - пожарът е причинен от злополука, а не е умишлен. 50 следователи търсят причините за трагедията.

Според прокурора на Париж Реми Ейц нищо от първите елементи на разследването не насочва към версията за умишлен палеж. Съдебната полиция е разпитала работниците от петте фирми, заети в ремонтните дейности на върха на катедралата, откъдето е тръгнал пожарът. По време не инцидента там не е имало хора, а процедурите за сигурност са били спазвани, както твърдят служители.

Голяма част от ценните реликви в "Нотр Дам" са спасени

Голяма част от ценните реликви в "Нотр Дам" са спасени

Цяла нощ французите следиха гасенето на пожара в "Нотр Дам". Възстановяването на готическата катедрала вероятно ще отнеме години. Какво е значението н...

Франция преживя като най-тежка травма изпепеляването на своя национален символ - сърцето на Париж, още снощи президентът Макрон обеща възстановяването на катедралата.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Тържествено ви обещавам - ще възстановим тази катедрала, всички заедно. Несъмнено това е част от френската съдба и проект, който ще имаме през идните години. И аз се ангажирам с него.
© БГНЕС

Вече се проведе експертно заседание за възстановителния план, за който явно не липсва воля - даренията от богати френски фамилии, крупни компании, частни дарители и чуждестранни помощи вече надвишиха 600 милиона.

Френски книжари предложиха да дарят приходите от продажбите на романа на Виктор Юго „Парижката света Богородица“, който е най-купуваната книга от французите днес.

"Нотр Дам" в ада на пламъците (ГАЛЕРИЯ)

"Нотр Дам" в ада на пламъците (ГАЛЕРИЯ)

Пожар изпепели емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам". Огънят срина 93-метровата кула и унищожи голяма част от дървената конструкция на сградата....