Френските власти съобщиха днес, че ще осигурят 15 милиона евро за улесняване на професионалната интеграция на бежанците, които често се затрудняват да намерят работа в приемната страна, предаде Франс прес.

Програмата е предназначена за 4000 до 5000 бежанци и започва от 2019 г., а през следващите години ще се разширява, каза министърът на труда Мюриел Пенико.

"Някои бежанци имат квалификация, но идват от страни, дипломите от които тук не се признават, или изискват допълнително обучение", подчерта министърът на труда.

Освен това над 39% от бежанците, пристигащи във Франция, нямат професионална квалификация. Тези хора, преживели война и гонения, обаче имат кураж и желание да се учат и са с професионални умения, които са силно търсени, а няма много кандидати, така че от съчетаването на търсене и предлагане може да спечелят всички, допълни Пенико.

През 2017 г. Франция е дала убежище на 43 000 души.

"Малцина знаят, че тук бежанците имат право да работят", изтъкна Жудит Акиен, генерален директор на организацията, която има за цел да улесни интегрирането на бежанците и им съдейства да си намерят работа.