НОВИНИ

Франция критикува остро Доналд Тръмп заради изказване за оръжията

Скандално изказване на американския президент Доналд Тръмп предизвика гнева на французите. По време на среща с представители на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, той се обяви в защита на въоръжението, а за пример използва атентатите в Париж. Според Тръмп, ако в публиката в зала "Батаклан" е имало хора с пистолети, трагедията нямаше да се случи.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:46, 06.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Обещание, че докато е на власт, ще защитава правото на американците да носят оръжие. Пореден призив персоналът в училищата да бъде въоръжен. Пред членове на асоциацията в щата Тексас, Доналд Тръмп избра да даде пример с атентатите в Париж, за да затвърди тезата си.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Да поговорим за оръжията. Франция е сред страните с най-строг контрол в света. Никой в Париж не носи пистолет. Никой. Всички помним 130-те жертви и ранените. Никой не говори за 250-те души, които бяха ранени при атентата. А там действаше малка група терористи, която уби хората един по един.
Ако тогава дори един човек имаше пистолет, ако само беше стрелял към терористите, те щяха или да се уплашат и да избягат, или да бъдат обезвредени. И ситуацията щеше да бъде коренно различна, нали?

Този коментар беше и първата остра критика на Тръмп към френския му колега Макрон. От френското външно министерство осъдиха намека, че по-меки закони за притежанието на огнестрелно оръжие са можели да предотвратят трагедията. В изказването се казва, че Франция е горда да бъде страна, в която носенето на оръжие се регулира стриктно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически вот в Ливан
Исторически вот в Ливан
Руши се най-голямата църква в Благоевградско, кръстена на Св. Георги
Руши се най-голямата църква в Благоевградско, кръстена на Св. Георги