НОВИНИ

Франция настоя за вдигане на израелската блокада на ивицата Газа

Френският министър-председател Едуар Филип призова днес за "вдигане на израелската блокада" на ивицата Газа, както и за помирение на двете съперничещи си водещи палестински движения, Фатах и Хамас, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:48, 07.12.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
франция настоя вдигане израелската блокада ивицата газа

"Няма да има мир без трайно решение за Газа, което минава през вътрешно палестинско помирение и през вдигане на израелската блокада", заяви френският министър-председател след разговор с палестинския си колега Рами Хамдала.

Отношенията между двете големи палестински движения - Фатах на президента на палестинската автономия Махмуд Абас и ислямистите от Хамас, които контролират Газа - са много напрегнати.

Египет се опита на няколко пъти да сближи Хамас и палестинската автономна власт. Кайро прави и усилия да посредничи за примирие между Израел и Хамас.

Едуар Филип припомни също подкрепата на Франция за "решение с две държави" - палестинска и израелска - всяка от които с Ерусалим за столица.

Хамдала повтори призива за организиране на международна конференция с широко участие, включваща заинтересуваните страни, за рестартиране на мирния процес.

Най-малко 33 палестинци бяха ранени днес при сблъсъци с израелската армия по протежение на границата между Израел и ивицата Газа, предаде ТАСС, като се позова на здравните власти в анклава.

Това бе 37-ият пореден петък на палестински протести с искане за вдигане на блокадата на Газа. Около 230 палестинци бяха убити и над 20 000 - ранени, от началото на протестните акции на 30 март, отбелязва ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тяло на мъж в шахта във Варна
Откриха тяло на мъж в шахта във Варна
Румен Радев: Всяка партия с визия за България може да разчита на моята подкрепа
Румен Радев: Всяка партия с визия за България може да разчита на моята подкрепа