НОВИНИ

Франция няма да приеме структури на НАТО

Париж няма намерение да приеме структури на алианса на своя територия. През 1966г. генерал Шарл де Гол обяви, че Франция напуска интегрираното военно командване.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:53, 26.01.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
франция приеме структури нато


Сега Франция финализира юридически реинтеграцията си в НАТО. Представители на радикалната левица и на крайната десница критикуваха проект на социалистическото правителство за повторно присъединяване на Париж към Протокола за статута на международните генерални щабове. Противниците на проекта виждат в него бъдещо разполагане на структури на НАТО във Франция.

" Не става дума за подготовка за приемане отново на структура на командването на НАТО на национална територия", каза държавният секретар па европейските въпроси Арлем Дезир.

Той добави , че решението за страната да се реинтегрира в командването на пакта е било взето през 2009 г. от бившия президент Никола Саркози, който сега е водач на дясната опозиция.

Франция не се присъединила кам Протокола от 1952г. за юридическия статут на на генералните щабове на НАТО и техния персонал. Противниците на идеята за присъединяване смятат, че така Франция ще стане зависима от Съединените щати, които са основна сила в НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският външен министър Сергей Лавров за спирането на проекта Южен поток
Руският външен министър Сергей Лавров за спирането на проекта "Южен поток"
Каталог на българските икони
Каталог на българските икони