Франция ще обяви международен конкурс за възстановянето на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж. Решението е било взето на правителствено заседание днес. Предстои и представянето на проектозакон, чрез който да се осигури прозрачност и добро управление на даренията за катедралата, които надвишиха един милиард евро.

Международен архитектурен конкурс ще бъде организиран за изграждането на кулата-стрела, която изгоря изцяло и рухна при пожара в катедралата "Нотр Дам". Министър-председателят на Франция Едуар Филип подчерта, че кулата е изградена по-късно - през 19-ти век.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Международният конкурс ще позволи да поставим въпроса дали да възстановим по напълно идентичен начин стрелата или да изградим изцяло нова, съобразена с технологиите и условията на нашето време.

Едуар Филип съобщи, че следващата седмица ще бъде представен проектозакон за дарителската кампания за катедралата, който предвижда данъчни облекчения и за физическите лица.

Съгласно сега действащият закон, френските компании, които инвестират в меценатство, имат право на 60% данъчни облекчения. Един от дарителите - богатата фамилия Пино, обаче обяви, че се отказва от намаляване на данъците.

Папа Франциск благодари на огнеборците, спасили "Нотр Дам"

Папа Франциск благодари на огнеборците, спасили "Нотр Дам"

Франция ще организира международен архитектурен конкурс за възстановяването на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж. Решението е взето на заседани...

Френският премиер използва случая да благодари и на огнеборците, участвали в гасенето на пожара, и ги нарече герои.

Папа Франциск също спомена пожарникарите по време на генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим.

Светият отец подчерта, че с риск за живота си, те са спасили катедралата. Понтификът пожела възстановителните работи да се превърнат в общо дело за възхвала и прослава на Бог.

Президентът Еманюел Макрон обеща "Нотр Дам" да бъде възстановена още по-красива до пет години. По негова инициатива се провеждат дискусии с участието на министри, кмета на Париж, представители на ЮНЕСКО и Парижката архиепископия.

Макрон: Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до пет години

Макрон: Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до пет години

Френският президент Еманюел Макрон обеща да възстанови катедралата „Нотр Дам“ до пет години, съобщи АФП.