НОВИНИ

Франция отбеляза тържествено 230 години от щурма на Бастилията (Снимки)

На юбилейната 230-та годишнина от щурма срещу Бастилията Франция отбеляза с традиционен военен парад националния си празник. Президентът Еманюел Макрон посвети тържественото събитие на общата европейска сигурност и на иновативните военни технологии. Над 150 души бяха арестувани в Париж за неразрешени от властите протести.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:15, 14.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

4300 военни, 240 коня, 196 бойни машини, 69 самолета и 39 хеликоптера участваха в парада заедно с президента Макрон. На няколкостотин протестиращи срещу него "жълти жилетки" не беше позволено да достигнат до "Шанз-Елизе". Само малка част от тях обаче успяха да го освиркат от близо.

В публикувано преди парада обръщение към французите по повод националния празник Макрон отбеляза, че изграждането на Европа на сигурността, свързана с Атлантическия съюз е приоритет за Франция. Затова в Париж днес бяха държавни и правителствени ръководители от 10-те страни от Европейската инициатива за намеса, включително германският канцлер Ангела Меркел. Както и представителни части от техните въоръжени сили.

Атракция на тазгодишния парад бяха миниатюрни разузнавателни дронове, роботизирани машини и "летящият войник" с въздушен борд, задвижван от реактивни двигатели. Неделима част от тържественото събитие бяха ветераните, които изпяха "Марсилезата" и бяха поздравени от президента Макрон и канцлера Меркел.

Междувременно в подстъпите към "Шанз-Елизе" напрежението между протестиращите и жандармерията растеше. Властите съобщиха, че над 150 души са били арестувани за участие в незаконна демонстрация, вандализъм и нападение срещу органите на реда.~След края на парада "жълти жилетки" се опитаха да блокират "Шанз-Елизе" с контейнери за боклук и метални заграждения. Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна в протокола за визитите на Меркел
Промяна в протокола за визитите на Меркел
Порой наводни Белозем
Порой наводни Белозем