НОВИНИ

Франция, Париж и "Шарли Ебдо" - една година по-късно

Франция отбелязва година от кървавото нападение срещу сатиричното издание "Шарли ебдо". При атаката загинаха 12 души. В реч пред силите за сигурност, френският президент Франсоа Оланд представи план за борба с тероризма.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:01, 07.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

7-ми януари 2015 година. Около 12:30 българско време двама маскирани мъже, въоръжени с автомати „Kалашников", пушка и противотанков гранатомет, нахлуват в редакцията на „Шарли Ебдо" в Париж. Откриват огън и убиват редактора Стефан „Шарб" Шарбоние, девет служители на вестника, двама френски полицаи и раняват 11 други, преди да избягат с автомобил „Ситроен". Терористите произвеждат около 50 изстрела с възгласи „Аллах Акбар".

Причината за нападението се установява веднага: "Шарли Ебдо" години наред привлича световното внимание с многократните си публикации на карикатури на пророка Мохамед. Според нормите на Исляма обаче, самото изобразяване на Мохамед е грях. Културните различия, съчетани с нападението на ралигиозна основа предизвикват спор за свободата на словото в съвременността и една от най-мащабните кампании за съпричастност в световен мащаб.

Само за ден изречението "Je Suis Charlie" или "Аз съм Шарли" се превръща в символ на правото на изразяване на мнение. Думите се появяват като основни снимки на милиони профили в социалните мрежи, а през цялата седмица след това са най-използваният хаштаг в глобален мащаб. На 11 януари, в центъра на Париж, в присъствието на 40 световни лидери се провежда масова демонстрация в памет на 17-те жертви. В марша се включват над милион и 600 хиляди души.

За първата годишнина от джихадисткия атентат, който покоси 12 души от екипа на "Шарли ебдо", френският сатиричен седмичник излезе вчера в специален двоен брой - 32 страници вместо обичайните 16, с карикатура на първа страница на Бог с автомат през рамо и думите: "Година по-късно убиецът продължава да шета". Това решение на изданието предизвика вълна от критики, но посланието е ясно - в лицето на тероризма страхът е най-лошата възможна реакция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на петрола се понижи с нови 8 процента за денонощие
Цената на петрола се понижи с нови 8 процента за денонощие
Новините в 100 секунди, 07.01, 12 часа
"Новините в 100 секунди", 07.01, 12 часа