НОВИНИ

​Франция почита паметта на жертвите от терористичните атаки през 2015 г.

Франция почита паметта на 17-е жертви на терористичните атаки през януари 2015 година. Нападенията започнаха със стрелба в редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо". "Ислямска държава" пое отговорност за нея, изданието продължава да се охранява.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:04, 07.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Френският президент Еманюел Макрон, съпругата му Брижит, кметът на Париж Ан Идалго, бившият премиер Манюел Валс и настоящи министри почетоха паметта на 17-е жертви на атентатите в Париж от 7,8 и 9 януари 2015 г. Желанието на близките на убитите да няма речи беше уважено. На лобните места пред редакцията на "Шарли Ебдо" и пред хранителен магазин прозвуча само Марсилезата.

Терористите, братя Куаши и Амеди Кулибали, всички родени във Франция, бяха убити от силите на реда.

3 години по-късно "Шарли Ебдо", нападнат заради карикатура на пророка Мохамед, продължава да се охранява.Това струва между милион и милион и половина евро на година. Държавата плаща за персоналната охрана на някои журналисти, но не и за целия екип или за офисите. Директорът Рис казва, че за да справят, трябва да продават по 15 000 бройки на седмица.

Кристоф Делоар, ген. секретар на "Репортери без граници": Парите от всеки втори продаден брой на Шарли отиват за сигурността на изданието.Това може да заплаши икономическото му оцеляване.

Веднага след атаките, списанието продаде 7 милиона бройки и това му донесе цяло състояние.

На 11 януари 2015 г., над 4 милиона души дефилираха в големите градове на Франция с посланието "Аз съм Шарли", в знак на солидарност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Свищов посрещна годината със стари задължения
Болницата в Свищов посрещна годината със стари задължения
Меркел и Шулц преговарят за правителство
Меркел и Шулц преговарят за правителство