НОВИНИ

Франция почита жертвите на атентатите в Париж

Година след джихадистките атентати от 2015 г. Франция отдаде почит на 149-те жертви на тероризма, предаде Франс прес.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева Източник: БТА
14:48, 10.01.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
франция почита жертвите атентатите париж

Кметицата на Париж Ан Идалго и президентът на страната Франсоа Оланд откриха паметна плоча в подножието на дъб, посадено за случая на Площада на републиката в центъра на Париж. Текстът на плочата гласи: "В памет на жертвите на терористичните атентати от януари и ноември 2015 г в Париж, Монруж и Сен Дени. Тук народът на Франция изказва своята почит".

Площадът, охраняван от снайперисти, не беше пълен с хора на последната церемония от възпоменателната седмица. Това е в рязък контраст с тълпите, които се стекоха на мястото в дните след атаката.

Облечен в черно, френският рок-певец Джони Холидей изпълни пред семействата на много от жертвите "Януарска неделя". Песента е написана в чест на марша на 11 януари миналата година, който събра в Париж милиони души във Франция и чуждестранни лидери.

Изборът на Джони Холидей бе разкритикуван от близки на авторите от "Шарли Ебдо". Рокпевецът е сред редовно осмиваните от изданието личности.

Хорът на френската армия изпълни "Името на Париж" на Жак Брел, а след това беше прочетена реч, произнесена от Виктор Юго при връщането му от изгнание на 5 септември 1870 година. "Да се спаси Париж е повече, отколкото да се спаси Франция, това е равнозначно на спасение на света. Париж е самият център на човечеството. Париж е свещеният град. Който напада Париж, напада цялото човечество", заявява писателят.

"Ние сме във война с джихадизма. За да се изправим срещу тероризма, имаме нужда от този дух на единство", заяви пред телевизия "Франс 2" премиерът Манюел Валс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ се предлагат сладоледи Междузвездни войни
В САЩ се предлагат сладоледи "Междузвездни войни"
Протести и контрапротести разтърсиха Кьолн заради нападенията над жени
Протести и контрапротести разтърсиха Кьолн заради нападенията над жени