НОВИНИ

​Франция прие нов спорен антитерористичен закон

Той дава повече правомощия на вътрешното министерство на страната. Законът ще прекрати извънредното положение в страната, което е в сила от ноември 2015 година.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:40, 30.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
​франция прие нов спорен антитерористичен закон

Френското вътрешно министерство ще може да определя зони за сигурност в райони, където има заплаха. Новият антитерористичен закон предвижда това да се случва без одобрение от страна на съда. Министерството на вътрешните работи в Париж ще може да ограничава движението на хора и превозни средства и да разпорежда обиски без да има разрешение от съдия.

Френският президент Еманюел Макрон подписа закона и заяви, че безопасността на гражданите ще бъде осигурена.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Законът ще помогне на вътрешното министерство да се бори срещу тероризма. Новите мерки влизат в сила от утре. Ще можем да прекратим извънредното положение в страната от 1 ноември и да осигурим безопасността на нашите граждани.

Новият антитерористичен закон ще позволи на властите да затварят джамии, ако разузнавателните служби, смятат че религиозни лидери призовават за насилие във Франция или други страни. Полицията ще може да следи с електронни устройства хора, за които се смята, че са заплаха за националната сигурност. Правозащитни организации реагираха остро срещу новия закон, тъй като според тях той нарушава свободата на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийски адвокат съобщи, че е поел защитата на Карлес Пучдемон
Белгийски адвокат съобщи, че е поел защитата на Карлес Пучдемон
Наводнени дворове заради липсата на отводнителна система на пътя София-Перник
Наводнени дворове заради липсата на отводнителна система на пътя София-Перник