Следващата сряда ще стане ясно дали разследваните за източването на завод "Полимери" Николай и Евгения Баневи ще бъдат екстрадирани в България, съобщава БНР. На вчерашното заседание Апелативният съд в Екс ан Провaнс е обявил, че ще се произнесе по европейските им заповеди за арест на 21 ноември, коментира адвокатът на семейството Винсент Пенард.

Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница. Според адвоката им - на път за София. С тях бяха и трите им деца, които в момента са при семеен приятел на фамилията, обясни Пенар. На заседанието вчера е обсъдена и молбата на Евгения Банева да бъде пусната от ареста, за да се грижи за децата си. Съдът е отказал.

Що се отнася до процедурата по същество, по която се чака решение след по-малко от седмица, на въпрос възможно ли е съдът да откаже екстрадицията на Баневи, Винсент Пенар отговори: "Възможно е".

По думите му, има няколко случая, в които това може да стане. Първо, ако заповедта за арест е нередовна и има формални пропуски или грешки, заради които не е възможно Баневи да бъдат предадени на българската държава. Второ, ако има риск за тяхната сигурност в страната, която иска връщането им. Трето, в случай че от България е поискана информация, а тя не я е предоставила, и четвърто - в случай че съществува риск искът за екстрадиция да има политическа цел.

Разследват Баневи за умишлен фалит на още две предприятия, освен "Полимери"

Разследват Баневи за умишлен фалит на още две предприятия, освен "Полимери"

Спецпрокуратурата разследва данни за умишлен фалит и на други две предприятия, приватизирани от Николай и Евгения Баневи. Това са "Елма" - Троян, изто...