НОВИНИ

Франция се подготвя за Коледа в условията на транспортна стачка

Франция се готви за коледните празници в условия на транспортна стачка и силно социално недоволство от плановете за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Докато пропадат планове за пътуване, а бизнесът търпи загуби, Макрон призова стачкуващите за примирие и обяви, че се отказва от пожизнената пенсия, която законът му отрежда, след като напусне Елисейския дворец.

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 22.12.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Въпреки всичко центърът на Париж искри с коледен блясък, но в големите магазини липсва обичайното оживление. В 18-ия ден от транспортната стачка придвижването е трудно и пазаруването е по-слабо. Заради причинените от социалните протести неудобства, клиентелата е значително намаляла и това се отразява на бизнеса. За момента загубата на приходи спрямо миналата година е около 30% за хотелите, 40% за кафенетата и баровете и 50% за ресторантите.

Серж Кашан, президент на хотелска верига: Хотелът е засегнат по два начина. Първо - от анулирането на резервации. Човек не идва в град с такива проблеми. И второ - от въздържането за нови резервации.

По време на визитата си в Кот д'Ивоар президентът Еманюел Макрон призова за прекратяване на стачката по Коледа.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Стачките са оправдани и гарантирани от Конституцията. Но в живота на една нация има моменти, когато е добре да се сключи примирие, за да се уважат семействата и семейния живот.

42-годишният Макрон се отказва от чиста месечна пенсия от 5 200 евро след края на мандата, както и от пожизненото място в Конституционния съвет, което му носи 13 500 евро на месец.

;

И понеже по Коледа стават чудеса, въпреки стачката в железниците, днес от Париж тръгнаха специалните влакове за деца без придружители. С тях пътуват хиляди деца, главно на разделени семейства, на възраст от 4 до 14 години. Те ще могат да прекарат празника както е планирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачестяват случаите на фишинг атаки. Как да се предпазим?
Зачестяват случаите на "фишинг" атаки. Как да се предпазим?
Най-сериозни щети от силния вятър има във Враца
Най-сериозни щети от силния вятър има във Враца