Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи днес, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за „Брекзит без споразумение“ - вариант, който изглежда „все по-малко невероятен“, предадоха Франс прес и ТАСС.

Френското правителство е предвидило законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на французите френските предприятия, посочи министър-председателят след среща с членове на кабинета.

Планът предвижда по-специално 50 млн. евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Едуар Филип, министър-председател на Фпранция: Правителството носи отговорност страната ни да е готова, интересите на гражданите ни да бъдат опазени и защитени.
Тереза Мей започна консултации с опозицията в търсене на решение за Брекзит

Тереза Мей започна консултации с опозицията в търсене на решение за Брекзит

Правителството на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие. В подкрепа на консервативното правителство гласуваха 325 депутати, против - 306. Минути след...

След като планът бе одобрен вчера от Националното събрание, днес предстои окончателно да бъде приет и от Сената. Въз основа на закона, който ще бъде подписан тази седмица от президента, ще бъдат разработени пет наредби, които ще бъдат представени идната сряда на правителството.

Те ще осигурят юридическа рамка, за да може Франция да реагира на евентуален Брекзит без споразумение, добави премиерът.

Става дума по-специално да бъдат защитени интересите на французите, живеещи във Великобритания, да се гарантира определен статут на британските граждани във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите.

Френските власти проучват и план за подпомагане на риболова - сектор, който може да се окаже твърде уязвим при Брекзит без споразумение.