Франция ще организира международен архитектурен конкурс за възстановяването на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж. Решението е взето на заседание на правителството. Светът продължава да изказва своята съпричасност към французите. В специално обръщение от Ватикана папа Франциск благодари на огнеборците.

Светът продължава да изказва своята съпричасност към французите.

В специално обръщение от Ватикана папа Франциск благодари на огнеборците.

По време на генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим папа Франциск изрази скръбта си и своята съпричастност към френския народ след опостушителния пожар в катедралата "Нотр Дам".

Светият отец пожела възстановителните работи да се превърнат в общо дело за възхвала и прослава на Бог. В своето послание той изказа благодарността си към пожарникарите, които не позволиха щетите да са още по-внушителни.

Папа Франциск: Скъпи братя и сестри, боли ме и се чувствам толкова близък до вас. Църквата е благодарна на всички, които направиха всичко по силите си, дори с риск за живота си, за да спасят катедралата."

Вчера следобед понтификът разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон. В телеграма, изпратена до парижкия архиепископ монсеньор Мишел Опти, папата отправи пожелание "за общо сплотяване", за да бъде възстановено това "архитектурно бижу".

1 млрд. евро са събраните до момента дарения за "Нотр Дам"

1 млрд. евро са събраните до момента дарения за "Нотр Дам"

Още няколко минути и емблематичната катедрала е щяла да рухне - твърдят официални източници. Над 20 минути персоналът от храма е търсил сам огнището...