НОВИНИ

Франция ще предложи идеи за промяна на ЕС през септември

Франция ще представи през септември идеи, целящи да дадат нов импулс на развитието на ЕС след британския референдум за Брекзита, обяви френското правителство. То обаче обаче отхвърли сключването на нов договор, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
23:15, 06.07.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
франция предложи идеи промяна септември

Френският президент Франсоа Оланд поиска от премиера Манюел Валс да подготви френско предложение за срещата на високо равнище през септември, заяви говорителят на френското правителство Стефан льо Фол. Бъдещите идеи "трябва да дадат импулс на ЕС и да бъдат силни идеи, но в същото време да не изискват сключване на нови договори", добави той.
Франция ще базира работата си на три принципа: въпросът за защитата на границите, инвестициите и проблемите на младежта.

След референдума от 23 юни предстои Лондон да подаде официално искане за напускане на ЕС, но това няма да се случи преди номинирането на наследника на премиера Дейвид Камерън през септември, припомня АФП. След британския референдум Европа е разделена между поддръжниците на възраждането на европейския федерализъм и привържениците на пауза в интеграцията или дори връщане на някои правомощия на националните държави.

В лагера на онези, които подкрепят така наречената идея за "повече Европа", са южноевропейски страни, европейските институции и европейските социалдемократи, които искат да се възползват от Брекзита, за да насочат континента към по-слаба бюджетна дисциплина. В лагера на онези, които подкрепят идеята за така наречената "по-малко Европа" са германската канцлерка Ангела Меркел заедно с множество европейски консерватори и страните от източната част на ЕС, отбелязва АФП.

На 16 септември тази година лидерите на 27-те страни от ЕС без Великобритания ще се срещнат в Братислава за неформална среща на върха, на която ще обсъдят бъдещето на съюза, припомня агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за рухналата сграда на столичната ул. Алабин отново в съда
Делото за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин" отново в съда
 Путин и Обама ще „засилят“ сътрудничеството си в Сирия
Путин и Обама ще „засилят“ сътрудничеството си в Сирия