НОВИНИ

Франция след Евро 2016

Огорчение, разочарование, усещане за нещо незаслужено - така Франция преживява снощната загуба от Португалия на Евро 2016. След развръзката емоциите прераснаха в гняв, полицията използва палки и сълзотворен газ за да отрезви феновете. Има повече от 1500 ареста, 64-ма са екстрадирани. Президентът Оланд определи цялото първенство като победа на Франция, осигурила добрата организация. Оланд посвети снощния мач на Мануел Диас - французин с примес на португалска кръв, който е сред жертвите на атентатите от 13-ти ноември.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:29, 11.07.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Айфеловата кула днес бе затворена за посетители след снощните размирици. Френският отбор се прибра съкрушен в хотела си през нощта, а в ранния следобяд с удължени лица играчите отидоха на среща с държавния глава. На излизане от Елисейския дворец обаче бяха посрещнати с аплодисменти от верни и признателни фенове. Не беше нашият ден, отбеляза френската преса. "Смазани", "Прекалено жестоко", "Прекършена мечта" са само част от заглавията на първа страница, но не липсват и материали с израз на благодарност за достойното представяне.

Никола: Не заслужавахме да загубим от португалците, те не играха добре. Спечелиха само два мача в редовното време. Пътувахме четири часа до Париж, само за да присъстваме на поражение.
Жюлиен: Победихме Германия на полуфинал, отстранихме ги, а сега ни биха португалците, които за мен не бяха толкова добри колкото французите.
Жак - продавач на вестници: Не съм разочарован защото Световната купа наближава. Ако френският отбор продължи да играе толкова добре, колкото при последните два мача, мисля, че има шанс да постигнат нещо голямо на Мондиала.

Разочарованието и при играчите, и при народа и властта е примесено с гордост от достойното представяне - и като отбор, и като организатори. Петлите отново върнаха на французите чувството за единение, каквото те демонстрираха след атентатите от 13 ноември.

;

Вътрешният министър Бернар Казньов отличи работата на повече от 100 000 полицаи, войници и жандармеристи, които се грижеха за сигурността и подчерта - въпреки висoката терористична заплаха Eвро 2016 беше успех. Днес можем за кажем, че Франция победи, може би не в областта на спорта, а в организацията, заяви и спортният министър Патрик Канер.

Финансовата равносметка също е положителна - очакваният принос за френската икономика е милиард и 200 милиона. В редица градове-домакини заетостта на хотелите достигна 100 процента. В Бордо, например поръчките на бира в баровете по време на срещите са достигали 4 500 евро на час. УЕФА отчита оборот от близо два милиарда при ръст на печалбата с 34 на сто спрямо предишното Евро в Украйна и Полша.

Снощният финал е бил гледан от близо 21 милиона зрители само във Франция. Това е най-добър телевизионен резултат в страната от 10 години и четвърти от началото на измерванията през 1989 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов: Светът отново се връща в ситуация на Студена война
Красимир Каракачанов: Светът отново се връща в ситуация на Студена война
Ожънаха 30 процента от пшеницата във Варненско
Ожънаха 30 процента от пшеницата във Варненско