НОВИНИ

Франция: Срещата на лидерите на ЕС в края на юни ще е трудна

Френското правителство очаква срещата на върха на Европейския съюз в края на юни, която ще е посветена предимно на миграцията, да бъде трудна, главно заради бойкота, обявен от централноевропейските страни на утрешната минисреща в Брюксел. Това заяви говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:10, 23.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
франция срещата лидерите края юни трудна

Германската канцлерка Ангела Меркел промени преди две седмици позицията си "за предложенията, които направи президентът на Републиката Еманюел Макрон за европейска миграционна служба и за подсилване на Фронтекс", каза Гриво по радио "Европа-1".

"Очевидно тези въпроси ще бъдат в дневния ред на минисрещата на върха през уикенда, както и на Европейския съвет в края на месеца, който ще бъде труден - не бива да заблуждаваме нашите граждани", продължи правителственият говорител.

Ангела Меркел вчера изключи възможността за европейско решение за миграцията на срещата на върха на 28 и 29 юни, от която зависи политическото й оцеляване, посочва АФП.

"Засега има позиции, които съвсем не са близки", каза говорителят и изрази съжаление за бойкота на четирите страни от Вишеградската група - Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Тези четири страни се придържат към твърда линия за имиграцията и заявиха, че няма да участват в европейската среща на върха утре в Брюксел, поради което няма да може да се постигне желания от Германия и Франция консенсус.

Според чернова на работен документ, получен от АФП, участниците в утрешната среща ще предложат създаване на "ефикасен механизъм за солидарност", със задължителни квоти за разпределение на мигранти между страните членки. Страните от Вишеградската група отхвърлят подобно решение, напомня АФП.

"Страните от Вишеградската група се облагодетелстваха финансово от Европейския съюз. Напълно легитимно е да не можеш да се възползваш от предимствата, без да зачиташ основните ценности на солидарността между европейските страни", каза Гриво. "Преживяхме финансови кризи. Тази от 2008 г. остави трайни следи, но сега имаме криза на ценностите, на нашите устои", добави говорителят на френското правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще тества двигатели с реактивен йод в космоса
Русия ще тества двигатели с реактивен йод в космоса
Хората в инвалидни колички отново без достъп до морето в Бургас
Хората в инвалидни колички отново без достъп до морето в Бургас