НОВИНИ

Франция търси 15 млн. евро, за да запази новооткрита скица на Леонардо да Винчи

Петнадесет милиона евро - това е сумата, която трябва да намери Франция, за да запази новооткрита скица от Леонардо да Винчи, окачествена като първата непозната творба на ренесансовия художник, намирана от 15 години, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:47, 11.01.2017
Чете се за: 00:24 мин.
Още
франция търси млн евро запази новооткрита скица леонардо винчи

Скицата, изобразяваща мъченика Свети Себастиан, е сред 14-те творби без рамки, предоставени за продан на тръжна къща "Тажан". През декември автентичността й беше потвърдена от Кармен Бамбах от музея "Метрополитън" в Ню Йорк, смятана за най-видната експертка по творби на Да Винчи. От "Тажан" оцениха скицата на 15,8 милиона долара.

За да запази находката, квалифицирана като "национално богатство", Франция разполага с 30 месеца, за да намери сумата, поискана от пожелалия анонимност продавач на скицата - пенсиониран лекар, който я е наследил от баща си.

На скицата Свети Сeбастиан е нарисуван вързан на дърво, като от другата й страна има бележки за светлината и сенките. Смята се, че въпросната скица е една от трите, които Леонардо да Винчи е направил за изгубена картина, изобразяваща мъченика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Фолксваген се призна за виновен по скандала Дизелгейт
​Фолксваген се призна за виновен по скандала Дизелгейт
Тилърсън: Путин трябва да е знаел за руските кибератаки срещу изборите в САЩ
Тилърсън: Путин трябва да е знаел за руските кибератаки срещу изборите в САЩ