НОВИНИ

Франция, Великобритания и Германия искат ядреното споразумение с Иран да остане

Франция, Великобритания и Германия се договориха да запазят ядреното споразумение с Иран, въпреки изтеглянето на САЩ от него. Това обяви след среща в Брюксел върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:45, 16.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ядреното споразумение с Иран от 2015 г. се запазва. За това са се договорили външните министри на Иран и на европейската тройка. В срещата участва и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която я определи като много позитивна.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: Работата вече започна днес, но взехме решение да работим заедно и координирано с останалите страни членки, за да намерим практическо решение през следващите няколко седмици.

От своя страна, министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви:

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: Започнахме процеса, вярвам, че сме на прав път. Много зависи от това какво ще направим през следващите седмици. Мисля, че това е добър старт, но трябва да получим необходимите гаранции, за да видим как да вървим напред.

Европейският съюз не може да предостави юридически и икономически гаранции на Иран, но търси начин за продължаване на инвестициите и ще предложи нови мерки през следващите няколко дни. Европейската тройка е натоварила експерти да защитят европейския бизнес в Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея заплаши, че ще отмени срещата с Доналд Тръмп
Северна Корея заплаши, че ще отмени срещата с Доналд Тръмп
​Астрономи предвиждат магнитни бури на 1 и 2 юни
​Астрономи предвиждат магнитни бури на 1 и 2 юни