НОВИНИ

Французите спънаха възхода на крайната десница

Изненадващо след възход на първия тур, днес на балотажа Националният фронт на Марин льо Пен не спечели нито един регион във Франция. Първи коментари.

французите спънаха възхода крайната десница
bnt avatar logo
от БНТ
23:29, 13.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Въпреки загубата Марин льо Пен и нейните съпартийци не демонстрираха песимизъм.

"Нищо не може да ни спре сега. След като утроихме броя на своите съветници, ние ще бъдем първата опозиционна сила. Това е голяма отговоронст", каза Льо Пен.

Тя отново разкритикува съюза между републиканци и социалисти. Обединение, което попречи на победата й на втория тур.

Премиерът Манюел Валс благодари на френските избиратели, че са спънали възхода на крайната десница. Той обаче предупреди:

"Тази вечер обаче не трябва да се отпускаме, няма място да триумф и послания за победа. Заплахата от крайната десница не е отминала, въпреки поражението й на регионалните избори."

Валс уточни, че правителство и левицата ще трябва да вземат предвид очакванията на френските избиратели, изразени по време на предизборната кампания.

Изборният резултат на крайнодесния Национален фронт на регионалните избори трябва да бъде предупреждение към всички политици от традиционните партии, заяви бившият френски президент Никола Саркози.

"След тази мобилизация в полза на нашите кандидати в никакъв случай не бива да забравяме предупреждението към всички политици, включително към нас, дадено от първия тур. Сега трябва да използваме времето за задълбочени дебати какво тревожи французите, които очакват силни и точни отговори", каза Саркози.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движение България на гражданите решава дали остава в управляващата коалиция
Движение "България на гражданите" решава дали остава в управляващата коалиция
Фенклубът на Дядо Коледа
Фенклубът на Дядо Коледа