НОВИНИ

Французите стачкуват

Избухнаха сблъсъци по време на масови социални протести във Франция. Таксиметрови шофьори, ръководители на полети, учители и други държавни служители стачкуват с най-различни искания. Засегнат е най-вече транспортният сектор. Все още не е ясно до кога точно ще продължат протестните акции.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:36, 27.01.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
французите стачкуват

Демонстрации на таксиметрови шофьори, мобилизирани срещу конкуренцията на приложенията за повикване на автомобили като, например, „Юбер”, създадоха напрежение в Париж. В резултат на това бяха арестувани 24 души, а един от протестиращите беше ударен от микробус, който опита да пробие блокадата към летище „Орли”.

Запалени стари гуми и демонстративно бавно шофиране съпровождаха протестите в много от големите градове в страната като Тулуза, Марсилия и Лил. Премиерът Манюел Валс се срещна с представители на демонстрантите, осъди насилието като "неприемливо" и предложи да се усили контролът върху условията за лоялна конкуренция.

Транспортът бе засегнат и от стачка на авиодиспечерите, която доведе до отменяне на 20% от полетите на летищата в Париж. В шествието се включиха и учители, мобилизирани срещу реформата на колежите, намалялата покупателна способност и загубата на работни места в ключови сектори за сметка на откриване на нови позиции за полицаи и жандармеристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видинско село помага на самотна майка и детето ѝ
Видинско село помага на самотна майка и детето ѝ
Европейската комисия представя днес доклада си за България
Европейската комисия представя днес доклада си за България