НОВИНИ

Фрегатата "Верни" се включва в операция на НАТО

От днес до 5 декември фрегата "Верни" ще вземе участие в операцията на НАТО "Sea Guardian 2016". В състава на международната военна флотилия нашият боен кораб ще изпълнява задачи по патрулиране в Средиземно море на зони застрашени от мигрантски потоци.

фрегатата верни включва операция нато
bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 27.10.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

130-членния екипаж, от който 19 са жени, е подготвен за тежката мисия, а фрегатата е сертифицирана по стандартите на НАТО. Командирът на военноморската база комодор Мален Чубенков пожела на екипажа успешно плаване и заяви, че българските военни моряци са отлично подготвени за изпълнението на мисията. Основната задача на "Верни" ще бъде контрол на корабоплаването в Средиземно море, но не са изключени и други задачи, наложени от обстановката около Сирия.

комодор Мален Чубенков: "Възможно е да участват в серия от други мероприятия по пресичане на трафика на бежанци по море, но екипажът е подготвен. Със всички заповеди и подготовки, които са извършени до момента съм сигурен, че ще се справят и със тази задача, ако се наложи. В края на ноември корабът ще участва и в планирано учение на турските военноморски сили - противоподводно учение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер увери Борисов, че механизмът за наблюдение може да отпадне до 2019 г.
Юнкер увери Борисов, че механизмът за наблюдение може да отпадне до 2019 г.
Ремонтът на пътя за Рилския манастир приключва до 6 ноември
Ремонтът на пътя за Рилския манастир приключва до 6 ноември