НОВИНИ

Френска проверка ядоса Италия

Италия и Франция влязоха в дипломатически конфликт заради това, че фрески митничари влезли на италианска територия и поискали тест за дрога на нигерийски мигрант на гарата в гранично италианско градче. Италианското външно министерство привика френски посланик в Рим за обяснение.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 01.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Случката се е разиграла в петък вечер на гарата на Бардонекия - италианско алпийско градче. Там има център за мигранти с клиника, управляван от неправителствена организация. Тя подала жалба, че петима въоръжени френски митничари вкарали нигерийски мигрант и грубо заставили персонала да го тества за дрога.

Един от медиаторите се опита да ги спре, каза им, че нямат право да влизат въоръжени без разрешение. Казаха му да мълчи и заведоха момчето в тоалетната.

Обяснението на френските власти е, че митничарите се озовали на гарата заради заподозрян в пренасяне на наркотици, а той писмено се съгласил да го изследват. Тестът е бил отрицателен, а освен това нигериецът е с италиански документи и е имал билет за влака Париж-Неапол, тоест , не е пътувал към Франция, свидетелстват от хуманитарната група. Кметът на градчето също се възмути.

Франческо Авато кмет на Бардонекия: Не може да се държат така като слон в стъкларнски магазин, който отгоре на всичко е не е техен. Могат да си вършат работата във Франция или другаде, не в място с такава деликатна дейност.

Според Франция митничарите са действали в рамките на двустранните договорености от 1990-та. Италия обаче не е съгласна и ще постави въпроса на среща в Торино на 16 април. А от популистката партия Лига, която взе близо 18 на сто на изборите миналия месец, коментираха, че съседите правят Италия за смях и че трябва да се гонят не руски, а френски дипломати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година
20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година
Общо осем медала за българските гимнастички на Световната купа в София
Общо осем медала за българските гимнастички на Световната купа в София