НОВИНИ

Френската левица пред първични избори

Бившият френски премиер Манюел Валс, който сега се бори за номинация за кандидат президент на социалистите, се обяви за: Конференция за преосноваването на Европа, пауза в разширяването на Съюза, и срещу присъединяването на Турция. Валс поиска умно прилагане на фискалните правила на Еврозоната и сливане на социалните помощи в единен достоен доход за всички нуждаещи се. Френските социалисти ще избират своя кандидат в края на месеца.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 03.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

"Силна Република за справедлива Франция" - под този лозунг социалистът Манюел Валс изложи програмата си, насочена, по думите му, срещу "продавачите на илюзии" от крайнодесния Национален фронт, но и срещу "чистката" и "бруталността" на дясната програма на консерватора Фийон.

Манюел Валс: "Няма да предлагам миналото, ще защитавам път към бъдещето. Моят проект за Франция е заявка, че нищо не е писано предварително, това е решителен отказ от алтернативата дясно или крайно-дясно, която някои твърдят, че е неизбежна."

Дълбока реформа на Евросъюза за връщане към основните му мисии, но без отпадане отговорностите на отделните държави, поиска Валс. Що се отнася до Турция:

Манюел Валс: "Турция е велика нация, наш партньор, особено в борбата с тероризма, страна, която пострада отново. Но на тази приятелска страна трябва да кажем истината. Турция не е призвана да се присъедини към Европейския съюз."

Бюджетен дефицит под три на сто от БВП, но без стремеж към нулево равнище и индексация на малките пенсии, предложи още бившият премиер. За сигурността той предвижда създаване на най-малко хиляда работни места годишно в полицията и жандармерията и технологично обновление на стойност 2,5 милиарда евро до 2022 година.

Валс е фаворит в първичните избори за президентската номинация на социалистите, но сондажите засега изключват достигане до втори тур на същинския вот, на който и да е ляв кандидат. Днес националният високотиражен ежедневник Льо Паризиен обяви, че вече няма да публикува социологически проучвания по време на кампанията. Причината - критиките към социолозите, че не са предсказали последните политически изненади като Брекзит и победата на Доналд Тръмп зад океана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полярен студ се очаква в Македония през следващата седмица
Полярен студ се очаква в Македония през следващата седмица
Пилотската станция във Варна без почивен ден
Пилотската станция във Варна без почивен ден