Софийският университет "Св. Климент Охридски" изрази своето признание към пожизнения секретар на Френската академия на науките - Елен Карер Д'анкос. На специална церемония ректорът на университета - проф. Анастас Герджиков я удостои с почетното звание "Доктор Хонорис Кауза".

Представят я като жената свят - академик, френски писател и пожизнен секретар на Френската академия на науките. Получила е много награди и признания, но най-новото днес й даде Софийският университет.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски": Това е най-високото почетно звание на Софийския университет. През последните над 100 години е давано на хора като Умберто Еко, няколко Нобелови лауреати.

А това, че е едно от многото дадени признания, не го прави по-маловажно.

Елен Карер Д'Анкос, постоянен секретар на Френската академия на науките: Това отличие е уникално по своя смисъл за мен.

Елен Карер Д'Анкос е изучавала страната ни и прекрасно знае нейните възходи и падения. Но на въпроса какво светът може да вземе от нас, тя въобще не се замисли.

Елен Карер Д'Анкос, постоянен секретар на Френската академия на науките: Усетът към красотата. Красивата природа и красивите сърца на хората. Възхитих се на смелостта, която България е засвидетелствала в рамките на цялата си история.

Оказва се, самата тя е част от най-близкото ни минало. Допринесла е за влизането ни в Европейския съюз и президентът Румен Радев лично й благодари за това.

Званието "Почетен доктор" е само един от формалните начини да й кажем "Благодаря".