Повече от 1 милион евро са събрани за френските полицаи, пострадали при сблъсъци с протестиращи "жълти жилетки" в паралелни дарителски кампании - на полицията и на протестиращите - организирани в интернет.

© БТА / Архив

Дарителската кампания за полицията бе организирана като реакция срещу подобна кампания за бивш професионален боксьор, заснет да удря полицаи по време на протестите в Париж в събота.

Интернет платформата за набиране на средства „Леечи“ престана да набира средства за боксьора Кристоф Детингер, след като властите изразиха възмущение. Детингер е в ареста в очакване на съдебен процес идния месец по обвинения за нападение над държавни служители.

Скандал за пари в обществените дебати с "жълтите жилетки"

Скандал за пари в обществените дебати с "жълтите жилетки"

Бившата спортна министърка на Франция Шантал Жуано, която беше назначена от правителството да води обществените дебати по исканията на "жълтите жилетк...

Консервативният адвокат Рено Мюзелие реагира, поставяйки началото на дарителска кампания в помощ на полицаите, пострадали от началото на протестите на 17 ноември. До днес в бяха събрали 1 милион евро.

Нови протести са планирани за тази събота, въпреки отстъпките, направени от президента Еманюел Макрон. Протестното движение на "жълтите жилетки" започна заради вдигането на данъците върху горивата, но прерасна в по-широко обществено недоволство от политиката на правителството.

Франция готви нов закон за протестите

Франция готви нов закон за протестите

Франция се готви да приеме нов закон за по-строги наказания при необявени предварително протести. Причината са изблиците на насилие по време на демонс...