Възможно ли е лятната ваканция на морето да завърши със затвор? Ако сте плажували в Сардиния и сте си взели пясък за спомен, отговорът е "да". Френски туристи за заплашени с 6 години затвор, защото си взели пясък за спомен.

Двойка от Франция завърши лятната си ваканция в ареста, след като в багажника им италианските власти намерили 40 кг. пясък и миди от красив плаж в Сардиния.

Това, която французите не знаели, е че от 2017-а изнасянето на пясък от острова е незаконно и се наказва с глоба до 3000 евро и до 6 години затвор.

Причината - честата практика туристите да отнасят със себе си част от плажа като сувенир, застрашила съществуването на италианските крайбрежни ивици. Всяка година в багажите на посетителите попадат по няколко тона пясък.

Джани Лапис, регионална инспекция за околната среда: Наложи се да се вземат спешни мерки, защото хората не се замислят каква вреда нанасят на околната среда. Важно е да опазим природата такава, каквато е и да може да я видят и следващите поколения, а не да я гледаме в шишенца в хола си.

Сардиния не е единственото място, въвело подобни забрани за туристите. За да опазят природата си, Египет и някои места в Тайланд също са забранили изнасянето на пясък, миди и корали. А, ако си вземете дори едно от емблематичните бели камъчета от гръцкия остров Скиатос, ви очаква глоба до 1000 евро.