НОВИНИ

Френските надзиратели протестират заради нападение над техни колеги

Във Франция затворнически надзиратели се вдигнаха на бунт след вчерашното нападение с нож над двама техни колеги от радикализиран мъж, излежаващ присъдата си. Френското правосъдие определи нападението като терористичен акт.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, БНР
17:33, 06.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Автомобилни гуми и палети горяха сутринта пред затвора в Конде сюр Сарт, блокиран от надзиратели. Примерът им беше последван в десетки затвори в страната. Надзирателите се вдигнаха в подкрепа на двамата си колеги, прободени с керамичен нож, незасечен от детекторите за метали.

Нападателят, 27-годишният Микаел Шиоло, излежаващ 30-годишна присъда за отвличане и смърт на заложник, се е превърнал зад решетките в остро радикален ислямист. При атаката той бил подпомогнат от приятелката си, която вероятно е внесла оръжието. Двамата се укриват близо 10 часа в отделението за семейни срещи, преди специалните служби да открият стрелба. При нея съучастничката на нападателя загива, а той е заловен жив.

На полицията Шиоло е обяснил, че отмъщава за смъртта на Шериф Шекат, терориста, извършил нападението в Страсбург миналия декември.

;

По случая са арестувани трима души. Затворът в Конде сюр Сарт, в който лежат 110 осъдени, е един от най-модерно и строго охранваните във Франция, но пропуските в контрола остават, а с тях и недоволството от тежкия риск за персонала. Надзиратели обясняват, че правилата за претърсване на посетителите са твърде неясни.

Аласан Сал - синдикалист: Например не можем да изискваме от жена с широки дрехи да ги свали. Яке може да поискате да бъде съблечено, но други дрехи-не.

Франция вече преживя подобен бунт на затворническия персонал преди една година, когато осъден джихадист нападна трима надзиратели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Германия срещу реформата на ЕС на авторското право
Протести в Германия срещу реформата на ЕС на авторското право
Освободиха под гаранция бившия шеф на „Нисан“
Освободиха под гаранция бившия шеф на „Нисан“